2017. február 26., vasárnap

Így drogozza önmagát egy súlyos (SNI) autista teste? Avagy a GAP szindróma

Igen, tudom, a cím nagyon mellbevágó. Még hogy egy viselkedésproblémás (figyelemzavaros, súlyos, SNI, ...) autista gyerek drogos lenne? És hogy saját magát drogozza? Ledöbbentő. És ha tényleg így van?

Az előző írást a megjelenése óta még kiegészítettem egy mondattal, mert odakívánkozott a végére: Egy viselkedészavaros SNI gyerek bizonyos formában már most is kábítószer termelő és fogyasztó sajnos! Hogy ezt a kijelentésemet mire alapozom? Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus-gasztroenterlógus könyvére, a GAP szindrómára, ami az emésztés és a pszichológia kapcsolatát írja le. Ezt a könyvet a gyerekem 1 éves korában ajánlották a figyelmembe, és teljesen"véletlenül" azelőtt két hónappal érkezett be az antikváriumba az előjegyzésemre, amikor kiderültek a súlyos autizmus tünetei... A tartalmát alapban nincs okom megkérdőjelezni, bár valószínűleg nem vonatkozik minden autistára. Hogy miért nincs?

Egy viselkedészavaros gyerek
sokszor úgy rohangál, mint egy
mérgezett egér (freeimages /
manchitas-1403509)

Először is, figyeljünk meg egy viselkedészavaros súlyos SNI gyereket

Éber szemmel, egészben nézve és népiesen megfogalmazva egy viselkedésproblémás, figyelemzavaros: hiperaktív (ADHD-s), autista (ASD-s), stb. SNI gyerek elég sokszor úgy rohangál, mint egy mérgezett egér. Van ebben a kifejezésben egy nyomra vezető kulcsszó: a mérgezett. És hogy miért célszerű először egészben megfigyelni őt? Mert a kicsi gyerekeken elsőként a viselkedésen látszik, hogy valamilyen problémája, zavara van (esetünkben ez stresszreakciós - idegi-elektromos jellegűnek tűnő zavar), hiszen ha nem beszél, ugyebár nem tudja az érzéseit sem elmondani. És ugye például azt sem tudja elmondani, ha fáj valamije valahol, maximum mutogat.

Másodszor: figyeljük meg, hogyan dolgozik a pszichiátria

(Tisztelet a komplex holisztikus szemléletű kivételnek.) A pszichiátria azt tartja az ilyen problémákról, hogy „az idegrendszer általánostól eltérő fejlődése”, az „agy genetikai eredetű, kémiai egyensúlyzavara”, stb. áll a hátterükben. Ezt pedig úgy állapíthatták meg, hogy jó hivatalos tünetelnyomó betegségügyes szemlélet módjára szétszedték az emberi lényt részekre, ezeket a részeket pedig rájuk beszűkülve, egymástól elkülönítve elemzik. Az agyat és az idegrendszert is leválasztották a többiről, és szerintük az ő zavaruk okozza az SNI viselkedést. És körülbelül minden, ami nem hétköznapi, és szociálisan más, az autista…

Ez a vizsgálati módszer sajnos olyan, mint a kutya vacsorája: erősen bizonytalan, problémás, hiányos. 

Miért?

Azért, mert a részeket vizsgáló szakterületek között nincs, vagy alig van kapcsolat. Még le is tagadják, hogy lehet kapcsolat (tisztelet a kivételnek), hogy például valakinek a feje fájhat a kislábujja gyengeségétől. Nagyon nem szokás napjainkban a hivatalos tünetelnyomó betegségügyben automatikusan ától cettig, a feje búbjától a kislábujja körméig alaposan, holisztikus szemlélettel kivizsgáltatni a viselkedészavaros SNI (autista, adhd-s, stb) gyereket (se). Nincs alap-protokoll szerint laborvizsgálat, ultrahang, CT, stb. a fontos szervekről. Ez teljesen felesleges ugyebár. (Tisztelet a kivételnek.) Úgy gondolják, elég, ha a viselkedést, az agyat, az idegrendszert nézik. Elég, ha elküldik nevelési tanácsadóhoz és pszichiáterhez, azt jóccakát. Hát így tényleg sok lehet a "gyógyíthatatlan" probléma, mert az egészet egyben nem nézik meg! Mert mi van akkor, ha a zavar nem(csak) az agyban van, hanem máshol (is)?

Az emberi szellem-lélek-testben minden mindennel összefügg!

Mivel tápláljuk az SNI gyermeket?
Visszaüthet! (freeimages /
what-s-on-your-plate-1307607)

Egyik részt sem lehet a másiktól elkülöníteni, mert intenzív kapcsolatban vannak egymással. Ha hiszünk ebben, ha nem! Ha egy vörösvérsejt elindul a kislábujjamból a vérkeringésben, 10 perc múlva, vagy akár még hamarabb a fejem búbjánál lehet! Ezt sokszor elfelejtik, pedig józan természetes alap élettani ismeret (lenne), érdemes átismételni! (Tisztelet a kivételnek.) Tehát menjünk egy kicsit távolabb a nagyítóval, amivel eddig a viselkedést, az agyat, az idegrendszert nézték, és nézzük meg azt is, hogy a kémiai építőanyagok honnan is jönnek az agyba! Onnan, ahonnan az emberi test többi része is kapja a kémiai építőanyagokat:

Az emésztőrendszerből!

Az emésztőrendszer az emberi szervezet egyik legnagyobb kémiai boszorkánykonyhája. Bejövő alapanyagokat alakít át másfajta, a test számára szükséges és felszívódni képes építőanyagokká emésztőnedvek és a benne élő mikroorganizmusok, a testi belső flóra segítségével. Ha a gyereket rendesen táplálják, és az emésztés is rendben van, az egész teste nagy eséllyel megkap minden építőanyagot, amire szüksége van. Ellenben ha az emésztés félreműködik, ha különféle hatások folytán nincs egyensúlyban, és/vagy túl sok civilizációs alapanyagot kap, az egész test megbolondulhat, mert nem kapja meg szükséges építőanyagokat. Ellenben kap helyette olyan romboló anyagokat, amik nem kellenének! Csak 3 lehetséges példa az emésztőrendszer félreműködésére:

  • A cukorból alkoholt állít elő, ami felszívódik a véráramba és bekerül az agyba. Tehát hasonló, mintha a gyerek alkoholizálna! Mit is csinál az alkohol az idegrendszerrel? Rombolja...
  • A tejfehérjéből (kazein) és a búzafehérjéből (glutén) ópiátszármazékot készít, ami szintén felszívódik a véráramba és bekerül az agyba. Ezek a gluteo-morfin és a kazeo-morfin. Tehát hasonló, mintha a gyerek kábítószerezne! Mit is csinál a kábítószer az idegrendszerrel? Rombolja...

Egy fejlődésben levő idegrendszernek alapesetben is jó minőségű építőanyagok kellenek a testi boszorkánykonyhából, hogy jól épüljön fel, a boszorkánykonyhának pedig kell a jó alapanyag! Csak akkor nincs ilyenre szüksége, ha valaki teljesen fényevő. Mégis miből termeljen magának építőanyagot, ha nincs hozzá alapanyag? És ha alapban félreműködik a boszorkánykonyha, akkor vajon mi lesz az építkezéssel?

Tehát mi van akkor, ha a kémiai zavar nem(csak) az agyban van, hanem például az emésztőrendszerben (is)?

A halál a belekben lakozik (Hippokratész)

Vajon itt bent például
minden rendben van?
(freeimages / cute-1437739)

Vajon egy nem komplex holisztikus szemléletű pszichiáter belelát például abba, hogy hogyan működik az SNI gyermek (lelki beteg felnőtt, stb.) emésztőrendszere? Észrevételeim szerint nem nagyon szokott! (Tisztelet a kivételnek) Vizsgálat nélkül maximum távdiagnózissal, mint a jósok a TV-ben. Ha gondol erre a lehetőségre egyáltalán!
És egy gasztroenterológus belelát? Sokkal nagyobb eséllyel, hiszen ezzel foglalkozik.

Tehát mit tudhat egy gasztroenterológus a viselkedési zavarokról, az autizmusról, és úgy általában a pszichés(nek tartott, idegi, lelki ,...) emberi működési zavarokról, amit egy pszichiáter nem? Nagyon is sokat! Nagy kár volt a pszichét ennyire elkülöníteni az emberi testtől… Együtt kellene őket vizsgálni! Ezért tapogatózik nagyon vakon a pszichiátria és a fejlesztő pedagógia az SNI zavarok ügyében, mert nem látja a fától az erdőt! (Tisztelet a kivételnek) És sajnos gasztroenterológushoz, vagy egyéb hasonló szakemberhez a bejegyzés íródásának időpontjában maximum az a szülő viszi el az SNI gyerekét, akinek bogarat ültettek a fülébe az emésztés és a pszichológia kapcsolatáról… Ha le tudja küzdeni azt az akadályt, hogy (a bejegyzés íródásának időpontjában) egy gasztroenterológusi vizsgálat nagyjából 3 napnyi kórházban fekvéssel, vagy fél év várakozással, vagy magánúton kisebb vagyon elköltésével jár, ami erősen nonszensz! Tehát itt is fennáll a veszélye, hogy távdiagnózis fog születni, érdembeli vizsgálat nélkül.

Súlyos (SNI) autizmus illetékes: nem pszichiátria, hanem a „mikrotoxikológia”

Az eddig leírtak miatt pszichiátrián nyugtatókkal kezelni egy SNI gyermeket körülbelül olyan, mintha egy árokban fekvő alkoholistának további alkoholt adnánk... Lehet, hogy megöljük vele, lehet hogy „csak” tovább szedáljuk. Valószínűleg már amúgy is tele van a szervezete, az idegrendszere energiatoxinokkal, zavarómezőkkel; mérgezi saját magát bőven az emésztőrendszere… Igazán nincs szüksége arra, hogy tovább toxikálják, mérgezzék! Igaz, ez az állapot nem szokványos "külső" részegség, és nem is szokványos "külső" kábítószeres „beszívottság” - ezért nem ismerik fel. Ezért nem kerül "mikrodetoxikálóba", "mikrotoxikológiára" (ami ugye jelenleg hivatalosan nem is létezik, ezeket a kifejezéseket én alkottam), addiktológushoz…

És detoxikálás nélkül nekilátni az SNI gyermek fejlesztésének körülbelül olyan, mintha az árokban fekvő alkoholistát arra késztetnénk, hogy biciklizzen, majd mi támogatjuk. Vajon mennyire lehet eredményes egy ilyen projekt?

Tehát legelőször a súlyos SNI gyermek emésztőrendszerét érdemes megvizsgálni és valahogyan, lehetőleg ártalmatlan utakon a lehető legnagyobb egyensúlyba hozni!

És itt, az egyensúlyba hozáshoz jöhetnének szóba például a Mesterpont masszázs, akupresszúra, akupunktúra és társaik. De ahogy már utaltam rá, ezek nem feltétlenül működnek jól, legalábbis az indulásnál. Ha energiatoxinok, zavarómezők, mikromérgek vannak a gyerek idegrendszerében, szervezetében, akkor az idegi-elektromos energiaáramlásban is alapszintű zavar lehet. Márpedig a súlyosan SNI idegrendszerben sajnos nagyon könnyen lehet ilyen. Hiszen erről szól az egész spektrumzavar! Tehát valószínűleg más eszközökre van szükség.

További ajánlott olvasmány:
https://beky-termeszetgyogyaszat.hu/a-halal-a-belekben-lakozik-hyppokratesz-igazsaga-a-molekularis-biologia-tukreben/

Neked milyen tapasztalataid vannak a GAP diétával? Szeretettel fogadom a történeteidet a hozzászólásokba.

Folytatása következik!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése